Workshop

 

Fotograferen is super leuk! Het leert je anders kijken naar de wereld, meer oog te hebben voor details. Het prikkelt je creatieve brein om iets moois te maken en zeker niet onbelangrijk: het zorgt voor een mooie herinnering die jij voor altijd vastlegt in een foto.

Misschien ben je net papa of mama geworden en heb je een nieuwe camera gekocht om je kleine meid of vent vast te leggen? Of misschien heb je je camera al jaren, maar fotografeer je altijd in de automatische stand? Misschien heb je al een goede basiskennis maar lukt het je niet dit in de praktijk op een goede manier toe te passen? Of misschien ben je al jaren hobbyfotograaf en wil je nu de stap zetten naar professioneel fotograaf?

Wat je achtergrond / wat je reden / wat je ervaring ook is: het maakt niet uit! Een workshop bij mij is altijd één op één en sluit volledig aan bij jou! Als juf van oorsprong heb ik ruime ervaring in het maken van lesstof op niveau, het uitleggen van zaken op wel honderd manieren als dit nodig is en bezit ik over een dosis geduld. Stap voor stap help ik je bij je ‘vraag’ en stap voor stap zul je merken dat je steeds meer vertrouwen krijgt en steeds meer plezier in het fotograferen. Want nogmaals: fotograferen is super leuk!

 

Wat houdt een workshop in? Wat gaan we doen?

(Voor fotografen die professioneel aan de slag zijn/gaan: neem contact op voor de mogelijkheden)

Een workshop is altijd een dagdeel: van 9.00 tot 12.30 u of van 13.00 tot 16.30 u

De workshop vindt plaats in de studio of op een zelf gekozen buitenlocatie. Bijvoorbeeld: het bos, de kinderboerderij, een speeltuin oid.

Voor dé datum wil ik graag een paar dingen van je weten:

 • Welke camera heb je?
 • Welke lens / lenzen heb je?
 • Heb je al ervaring met het fotograferen of maak je vooral foto’s in de automatische stand?
 • Wat vind je leuk om te fotograferen?
 • Wat zou je willen leren?

Daarnaast vraag ik je om 3 foto’s te mailen die je hebt gemaakt in de laatste maanden.

 1. Een foto die jij zelf een 9 geeft
 2. Een foto die jij zelf een 7 geeft
 3. Een foto die jij zelf een 4 geeft, maar waarvan je eigenlijk heel graag een 9 van zou willen maken maar je weet niet goed hoe

 

En dan is de dag van de workshop!

We starten met een kopje koffie/thee en aan de hand van je ingestuurde foto’s (i.c.m. theoretische plaatjes) komen meteen allerlei zaken aan bod:

 • De instellingen van de camera: wat zijn de belangrijkste knopjes en waar dienen ze voor?
 • De inhoud van begrippen als diafragma, sluitertijd, witbalans, scherpstellen en ISO om op die manier te leren welke instellingen bijvoorbeeld zijn voor snel rennende kinderen of voor een kinderfeestje binnen enzovoorts.

Voel je vrij om tijdens deze opstart bepaalde zaken op te schrijven. Je krijgt van mij geen algemene handout met informatie. Dit doe ik niet omdat de workshop op maat is en iedereen heeft behoefte aan iets anders. Daarnaast leer je er meer van als je het zelf opschrijft. Natuurlijk stuur ik je de besproken theoretische plaatjes in combinatie met besproken punten a.d.h.v. je ingestuurde foto’s wel naar je toe na de workshop. Zo heb je toch een soort ‘handout’ maar dan persoonlijk.

 

Na de opstart gaan we praktisch aan de slag.

Dit kan dus zowel binnen als op een mooie buitenlocatie zijn. Als je dit graag zou willen dan nemen we een model mee. Maar als je liever de natuur of dieren fotografeert dan behoort dit zeker ook tot de mogelijkheden.

Tijdens het praktische deel zijn we bezig met:

 • Compositie: waar plaats ik het onderwerp in de foto? Links / rechts / het midden? Kijk ik er van boven op, of houd ik het gelijk aan de horizon? Maar vooral: wat voor verschil maakt het als ik keuzes anders maak.
 • Gebruik zonlicht: stel dat de zon schijnt en je ziet schaduwen – waar kan ik dan het beste fotograferen? Hoe zorg ik ervoor dat mensen niet gaan knijpen met de ogen? Hoe kan ik ervoor zorgen dat het onderwerp in de schaduw niet plots heel donker is?
 • Gebruik licht bij geen zon: het kan natuurlijk ook zo zijn dat er helemaal geen zon staat, maar het juist buiten heel bewolkt is. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je toch heldere foto’s krijgt? Dat je kleuren mooi overkomen?
 • Gebruik van de omgeving: of we nu fotograferen in het bos of op een andere locatie – je omgeving is erg belangrijk bij het maken van foto’s. Je leert hiermee omgaan / er gebruik van te maken. Een bos is een bos zou je denken, maar dat is niet waar: we gaan op zoek naar mooie plekjes die je misschien anders over het hoofd zou zien!
 • Omgang met ‘het onderwerp’: of we nu dieren / bloemen of mensen fotograferen – we gaan leren hiermee om te gaan. Hoe kun je het beste uit ze halen? Hoe kun je ze het beste sturen (als dit mogelijk is)? Wat is de beste hoek van fotograferen?

We sluiten het praktische gedeelte af met een “kleine opdracht” waarin je al het geleerde toe gaat passen.

Als er nog tijd is dan gaan we deze laatste foto, onder het genot van een kopje thee of koffie, samen bekijken en bespreken. En anders mag je de foto naar me mailen en dan krijg je feedback per mail.

 

Na de workshop

Binnen 48 uur krijg je van mij per mail toegestuurd:

 • Een ‘samenvatting’ van hetgeen dat we besproken en geleerd hebben
 • De 3 eerder gestuurde foto’s voorzien van feedback
 • De theoretische plaatjes die horen bij de opstart
 • Eventueel de ‘opdrachtfoto’ voorzien van feedback

EN.. je mag na de workshop 2 maanden lang foto’s naar me sturen waar je graag korte feedback op zou willen!

 

Wat is de investering?

Een workshop kost € 150 en is dus inclusief al hetgeen dat hierboven beschreven is.

Wil je een workshop samen met een vriend(in) doen? Dan is het totaal € 225