Geboorte

 

Maanden geleden hadden jullie de zwangerschapstest in handen, een plusje of twee streepjes, het moment was daar: jullie zijn zwanger van jullie kleine meid of ventje. Nu is de zwangerschap verder gevorderd, heb je controles gehad, begint de buik flink te groeien en is misschien het kamertje al klaar. Jullie hebben al echo’s gehad en de baby al mogen bewonderen. En nu zijn jullie je aan het oriënteren om de bevalling te laten fotograferen. Om één van de mooiste dagen van je leven voor altijd vast te laten leggen. Bijzonder dat je dit eventueel door mij zou willen laten doen!

Vaak wordt erover gesproken dat de aanstaande papa of de verpleging foto’s maakt, maar naast dat dit vaak ‘even snel foto’s tussendoor zijn’ (als er al tijd is voor het maken van foto’s) is het ook een moeilijke taak voor papa. Hij is namelijk ook je steun tijdens de bevalling, is ook overweldigd door de geboorte en wil hier uiteraard ook van genieten en op zich af laten komen. Als je een geboorte professioneel laat vastleggen en een geboortefotograaf inhuurt dan hoef je je geen zorgen te maken over het vastleggen van de geboorte en controles van jullie kleintje. Ik leg de geboorte op een mooie, rustige en discrete manier voor jullie vast en zorg dat ik zo onzichtbaar mogelijk ben. Ik maak geen geposeerde foto’s dus je hoeft nooit ‘in de camera te lachen’. Maar ik merk wel dat mama’s het fijn vinden om ervoor te zorgen ‘dat ze er een beetje netjes bij liggen’ en willen ook een hemdje aan. Schroom niet om mij de opdracht te geven dat ik hierop let.

Een geboortereportage kan ook mentaal van onschatbare waarde zijn. Naast dat het de mooiste dag zal zijn, is het ook een overweldigende ervaring. Soms kan het lastig zijn later de volledige bevalling terug te halen, je hebt vaak gaten in je geheugen. En ook al weet je nog exact hoe het voelde om je baby voor het eerst vast te houden, hoe fijn is het om het later met de foto’s nogmaals te herbeleven? Om later nogmaals na te praten over de bevalling en te kijken naar de foto’s om eventuele gaten weer gevuld te krijgen? Hoe bijzonder is het om een tastbare herinnering te hebben aan deze mooie dag?

 

Regelmatig hoor ik terug dat papa’s er meer moeite mee hebben dat er een ‘vreemde’ komt en die reactie is ook logisch. Als mama heb je het erg druk op dat moment, je bent met iedere vezel in je lijf bezig om een kind op de wereld te zetten. Jij hebt geen notie van mij. Je hoort de eerste klik van de camera, maar daarna verdwijn je weer in je bubbel van bevallen. Bij papa is dat anders: hij is veel meer bewust van het feit dat ik erbij ben. Maar tegen papa’s zeg ik altijd: “Doe maar gewoon alsof ik er niet ben. Je hoeft je nooit opgelaten te voelen of het gevoel te moeten hebben dat je tegen mij moet praten. Ik ben er niet ‘voor de gezelligheid’, je hoeft niet je verplicht te voelen om met mij te praten over ‘het weer’, je mag mij compleet negeren als je dat wilt – ik ben er om jullie bevalling vast te leggen, ik ben aan het werk. En natuurlijk praat ik wel terug als er tegen mij gesproken wordt, maar ik zal nooit een gesprek aanknopen omdat mijn taak is om ‘onzichtbaar’ te zijn.” En naderhand hoor ik vaak terug: “Ik heb je gezien en vond het in het begin ‘gek’, maar vond het al snel ‘normaal’”.

Een geboorteshoot is een shoot waar je zeker geen spijt van gaat krijgen!

 

Jullie hebben ongetwijfeld veel vragen en dat is meer dan logisch: een geboortereportage is niet iets dat je zomaar even tussendoor doet. Als je overweegt dit door mij te laten doen dan zou ik graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek inplannen. Ik kom dan bij jullie thuis langs en dit heeft het voornaamste doel om te kijken of het klikt – of jullie je veilig genoeg bij mij voelen om mij jullie mooiste moment te laten vastleggen. Maar daarnaast leg ik onderstaande pakketten nog verder uit, neem ik materiaal mee om te bekijken, bespreken we wensen en kan ik antwoord geven op al je vragen! En soms wordt het gesprek gebruikt om de papa in spé nog te overtuigen. En ook voor de papa’s geldt: stel al je vragen, er is geen gekke vraag.

 

Korte samenvatting van de pakketten:

  • Budget – het pakket voor de kleine beurs. De hele bevalling wordt vastgelegd en hieruit komt een mooie samenvatting van de weeën, de geboorte en de controles.
  • Basis – het meest gekozen pakket met een mooie prijs. Met het basispakket leg ik jullie bevalling vast en heb je een complete reportage met een persoonlijk album wat we in overleg vormgeven.
  • Luxe – wil je ook de eerste ontmoeting met grote zus/broer of grootouders vast laten leggen? Dan is dit pakket iets voor jullie. Ik blijf langer na de geboorte (of kom de dag erna terug) om dit bijzondere moment vast te leggen. Bij dit pakket zit een groter aantal foto’s en eveneens een persoonlijk album. Wat leuk is aan dit pakket is dat we voor de bevalling elkaar nog eens zien want je krijgt een zwangerschapsshoot cadeau op een locatie naar keuze.
  • Toppakket – de naam zegt het al: hét pakket waar alles in zit wat je maar kunt wensen. Van de weeën tot het moment van de familie ontmoeting ben ik bij jullie. Hiervan krijg je minstens 150 foto’s en een luxe album met bewaarbox dat we samen vormgeven. Daarnaast krijg je een persoonlijk geschreven geboorteverhaal met details, tijden en emoties van de bevalling: een zeer waardevol verhaal dat je nog vaak met tranen in je ogen terug gaat lezen. En speciaal bij dit pakket zit een extra shoot: een zwangerschap-, newborn- of lifestyleshoot.

 

Ieder pakket is altijd inclusief:

  • Een vrijblijvend kennismakingsgesprek
  • 24/7 stand-by vanaf 38 weken (dus ook ’s nachts, weekend of feestdagen). We hebben in deze weken regelmatig even contact per app of telefoon hoe het gaat en wat de vooruitzichten zijn. als de weeën beginnen dan stuur je mij een aapje zodat ik op de hoogte ben van het feit dat de bevalling begonnen is. We houden dan (vaak doet papa dat) contact wat de voortgang is en overleggen wanneer ik naar jullie toekom. Mijn doel is om met 5 cm zeker bij jullie te zijn.
  • Reiskosten tot 50 km vanaf 5122
  • Parkeerkosten
  • In de kraamweek een preview van enkele foto’s
  • Een professioneel en ervaren geboortefotograaf. Sinds dit jaar zijn Pauline van Berkel (Lukk geboortefotografie) en ik een nauwe samenwerking aangegaan. Het doel is uiteraard dat ik zelf kom om jullie kleine vast te leggen: in de stand-by tijd draait mijn hele leven om jullie bevalling. Mijn telefoon staat op volume 10, iedere afspraak die ik heb is op de hoogte dat ik plots weg moet en ik neem overal mijn camera mee naar toe. Maar niet alles is te plannen en het kan voorkomen dat ik onverhoopt niet kan. Denk bijvoorbeeld aan een besmettelijke ziekte / een ongeval / ernstige familieomstandigheden of wanneer jullie bevalling exact samenvalt met een andere bevalling. Pauline neemt het dan van mij over en werkt exact op dezelfde manier als ik met hetzelfde eindresultaat / prijzen / inhoud van de pakketten. Een veilige gedachte toch?